lauantai 19. joulukuuta 2015

Iloinen yllätys

Viimepäivät ovat olleet yhtä tohinaa! Eilen ollut onnistunut Etiopia-ilta vaati paljon valmisteluja, mutta nyt on erittäin hyvä ja huojentunut olo. Aamullakin väsytti niin, että nukuin pommiin vuoden viimeisenä työpäivänä :)

Ajattelin tähän aluksi listata asioita, joita olen viimeisen kolmen päivänä aikana tehnyt:

* Käynyt joka päivä normaalisti töissä

* Antanut lehtihaastattelun oppilaiden kanssa paikallislehteen Etiopia-aiheesta

* Ollut mukana Raahen vastaanottokeskuksen vapaaehtoistyöpalaverissa

* Opettanut skeittausta turvapaikanhakijoille. Oli muuten mahtavaa! :)

* Hommannut 4 joulupukkikeikkaa aatoksi (ettei vain ehtis liikaa rentoutua jouluna) :)

* Pakannut 2-luokkalaisten kanssa heidän tuomat pehmolelut vakuumipussiin matkaa varten. Ne meni ihan littanaksi. Meitä nauratti.

* Järjestellyt Etiopia-iltaa 

* Ja isännöinyt onnistuneen Etiopia-illan! Kiitos kaikille mukana olleille!


Eilen siis oli tämä mahtava tapahtuma täällä Raahessa, Kahvila Hipussa.
Illan tarkoitus oli esitellä Etiopiaa ja etenkin Hosainan kuurojen koulua. Paikalle olivat kaikki tervetulleita ja heitähän tuli. Tupa täyteen. Lisätuoleja piti kantaa, jotta kaikille riitti istumapaikka.

Illan aluksi kerroin Etiopiasta ja Hosainan koulusta. Näytin toissekeväisen reissun kuvia ja kerroin meidän silloisesta matkasta tapaamaan kummiluokkaamme kuurojen koululle. Sen jälkeen katsoimme Kuuroille korville -dokumentin, jonka on ohjannut Satu Majava ja kuvannut Kristian Isotalo. Näiden ihmisten kanssa olen nyt lähdössä matkalle.

Etiopia-illan kohokohta oli kuitenkin täysin yllätyksenä myös minulle se, että paikalle saapui vanha pariskunta Vihannista, jotka kertoivat olleensa ideoimassa koko Hosainan kuurojen koulua!
Illan lopuksi annoinkin tälle Kaarlo Hirvilammille puheenvuoron ja kuulimme uskomattoman tarinan koulun historiasta. Kaarlon omin sanoin, hän oli syypää koko koulun syntymiseen.

Kaarlo vaimoineen oli asunut Hosainassa 1970-luvulla. Silloisessa Hosainassa asui vain 9000 asukasta (nykyään liki 100 000) ja Kaarlo oli kierrellyt tätä maalaiskaupunkia tutustuakseen paikallisiin ihmisiin. Tarkoitus oli ottaa selvää, minkälaiselle avulle tässä kaupungissa olisi tarvetta. Aikansa kierreltyään Kaarlo huomasi,että kuuroja lapsia tuntui olevan paljon ja heillä oli todella surkea asema perheissä. He olivat häpeä koko perheelle. Ajateltiin, että jumala tällä tavalla rankaisi perhettä heidän synneistään. Siispä kuurot lapset suljettiin yksin koteihin, samalla kun muu perhe oli torilla. He eivät myöskään päässeet kouluun. Heidän tehtävänään oli hoitaa karjaa kotona.

Se, miksi kuuroja oli niin paljon, johtui mm. siitä, ettei lasten korvatulehduksia osattu hoitaa. Tai sitä hoidettiin väärin. Yksi tapa oli kaivaa pienellä metallisella lusikalla lasten korvaa, kun siellä huomattiin olevan tulehdus. Tämä toimenpide tuhosi monen lapsen kuulon.

Kun Kaarlo huomasi tämän ison ongelman Hosainan kaupungissa, hän rupesi ideoimaan kuuroille lapsille omaa koululuokkaa. Siitä siis lähti ajatus ja muutamien vuosien ja erillaisten vaihdeiden jälkeen perustettiin Hosainan kuurojen koulu.

Kyllä oli mahtava saada tutustua tähän Hirvilammin pariskuntaan. Mikä mahtava sattuma, että juuri he löysivät paikalle Etiopia-iltaan. Kruunasi kyllä muutoinkin onnistuneen illan.

Tästä on hyvä jatkaa reissuun valmistautumista. Kiitos vielä kaikille iltaan osallistuneille ja lahjoituksia tehneille. Minulla on nyt aika hyvä fiilis :)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti